Az utolsó létsík

Ez az elektronikus napló az általam készített szerepjáték világának nyílt leírása, melyet bárki bátran véleményezhet, vagy saját ötletekkel egészíthet ki. Minden komoly érdeklődőt szívesen látok!

Hozzászólások

  • Kosina Zoltán: Én valahogy így vázoltam fel ezt a fajt pár évvel ezelőtt: img0.tar.hu/gubancvilag/img/36218229.jp... (2010.10.16. 20:53) Kizarák
  • Kosina Zoltán: A kevésbé taktikus üptiátok morényai kőből, azaz a jenyádok testéből, míg a bölcsebbek eleven razá... (2010.10.16. 20:50) Épületek
  • Kosina Zoltán: A razágok faját inkább alfajokra bonthatjuk ezek alapján a különbségek alapján, vagy nagyon szélső... (2010.10.16. 20:01) Kámok
  • Kosina Zoltán: Az Alkotó nem az egész világot teremtette, hiszen Gubancvilág a végtelen számú párhuzamos létsík u... (2010.10.16. 19:53) Az alkotás napja
  • Kosina Zoltán: A félelem valóban képes valós lényeket teremteni. Szóval jobb, ha nem hallucinálsz. Ha pedig attól... (2010.10.16. 18:54) Kísértetek
  • Kosina Zoltán: Pontosan, olyan, mint egy mentés, vagy inkább egy előre elkészített program, mert tulajdonképpen a... (2010.10.16. 18:52) Halál
  • Ithor: Írtad, hogy razágok közt is van többféle, olyan amelyik sok gyümölcsöt terem, a másik kevesebbet. ... (2010.10.16. 18:43) Kámok
  • Kosina Zoltán: A tudáskövet legegyszerűbben könyvként lehet felfogni. Aki rengeteg könyvet felhalmoz, rengeteg tu... (2010.10.16. 18:41) Mágia a gyakorlatban
  • Ithor: Tehát a világot az Alkotó teremtette, a morényok pedig az üptiátokat. Az alkotó mit is teremtett t... (2010.10.16. 18:40) Az alkotás napja
  • Kosina Zoltán: A bömöldök védekezésre alkalmasak leginkább, főleg, hogy a tájoszokhoz, vagy hinéliákhoz hasonlóan... (2010.10.16. 18:32) Bömöldök
  • Utolsó 20

Külyantok

Kosina Zoltán 2009.05.25. 19:45

Milyen lehet egy világ, melyben a föld, melyet tapodunk, egy felfoghatatlanul óriási élőlény testének felszíne? Egy mozgó, gondolkodó, érző lényé, melynek sorsa, hogy teremtője parancsait követve a hozzá hasonlatos lényeket pusztítsa. Egy ilyen világra csak egyetlen jelző illik: nyughatatlan. Ez a világ Gubancvilág, a lények pedig az utolsó létsík legnagyobb teremtményei, a külyantok.

A külyantok között sosincs két egyforma. Hogyan is lehetne? Hisz alakjukat állandóan változtatják. Hosszú, kígyózó karjaik miatt viszont mind hasonlítanak egymásra. A külyantok teste voltaképpen csak ezen karokból áll, melyekből azonban szükség szerint testük bármelyik pontján tudnak újabbakat növeszteni. Márpedig ha a közelben egy ellenséges külyant tekereg, minden újabb karra szükség lehet. Az isteneknek ugyanis általában csak néhány külyantja van, és mivel egy-egy isten között legfeljebb csak laza szövetség szokott lenni, minden más isten által teremtett külyant ellenséges külyantnak számít.

Ugyanazon isten külyantjai természetesen sosem támadnak egymásra, sőt összefogva, szó szerint összekapaszkodva segítik egymást. Ám istenük parancsára minden idegen külyantot be kell kebelezniük. Első pillantásra összekapaszkodás és bekebelezés között nincs különbség, ám tüzetesebben vizsgálva a folyamatot rögtön szembeötlik, hogy míg az összekapaszkodás során a külyantok karjaikkal valójában csak egymásra támaszkodnak, bekebelezéskor karjaikkal megpróbálják körülölelni a másik nyúlványainak tövét, majd - elszakítva azt a többitől - a gazdátlan kardarabot saját testükbe nyelik.

A szilárd testű külyantokat jenyádoknak nevezik. Testüket a hihetetlen keménységű és tömegű gerincércen nyugvó földburok alkotja. A gerincérc az az anyag, mely az egyenletes tömegvonzásért felel a külyantok teljes testfelszínén. Mivel csak ők képesek magukon hordozni az istenek kisebb teremtményeit, az istenek belőlük teremtenek a legtöbbet. A gyimerlúrokat testükből táplálják.

A felhőtestű külyantok a hiádok. Az istenekhez hasonlóan nekik is bármilyen színük lehet. Képesek folyadékot kiválasztani a testükből, mellyel a jenyádokat öntözik. Ezen folyadékok szinte minden esetben a morényok táplálására, erősítésére szolgálnak. Az ellenséges morényokra azonban méregként hatnak. A hiádok teste olyan könnyű, hogy szabadon repkedhetnek a jenyádok között anélkül, hogy hozzájuk érnének. Amit ők ki is használnak, ugyanis a hiádok csak hiádokat képesek bekebelezni, míg a jenyádok őket is. Így a hiádok mindig távol maradnak a jenyádoktól, még a saját istenük jenyádjaitól is, ugyanis azok szívesen pótolják a végtelen csaták során elvesztett energiáikat belőlük. Efelett ráadásul még isteneik is szemet hunynak, hiszen számukra mindig is fontosabbak voltak a jenyádok, mint a hiádok.

A külyantok osztódással szaporodnak, vagy istenük teremti őket. Egy külyant viszont - akár jenyád, akár hiád - csak akkor fog osztódni, ha olyan terebélyes már a teste, hogy képtelen minden részét teljes mértékben felügyelni. Ekkor a külyant egyszerűen szétválasztja testét egy tetszőleges ponton, és ezzel együtt elméje is szétoszlik. Istene onnantól kezdve már két külön lényként kezeli a két részt, így az osztódás eredménye valóban két önálló külyant lesz.

Címkék: isten tájosz hiád külyant jenyád morény gerincérc

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gubancvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr781143403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lola24 2009.05.26. 08:25:21

"Ekkor a külyant egyszerűen szétválasztja testét egy tetszőleges ponton, és ezzel együtt elméje is szétoszlik." - és feleakkora elmével 'él' tovább? Számít ez egyáltalán? Vagy van örökölt tudásuk? Szereznek-e tapasztalatokat? Ha igen, ezekkel osztódáskor mi történik?
A hiádok repkednek? Hogyan? Mekkorák? Hogyan helyezkedhetnek el a jenyádokhoz képest? Még mindig nem tudom őket elképzelni.

Kosina Zoltán 2009.05.26. 09:06:34

A külyantok gondolkoznak, és emlékeznek is. Osztódáskor a tudatuk megkétszereződik, és két külön elmeként él tovább.
A hiádok ugyanúgy repkednek, mint ahogy a jenyádok mozognak. Istenük révén egyszerűen képesek rá.
A jenyádok Gubancvilág összetett hálótestét képezik, mely nélkülöz bármiféle szabályosságot. A hiádok pedig a jenyádok karjai közötti üres térben gomolyognak, a lehető legtávolabb azoktól, többnyire teljesen elválasztva még a szövetséges hiádoktól is.

lola24 2009.05.26. 19:38:14

Az egyes lényeket mi alapján különböztetik meg az istenek, és a lények hogyan ismerik fel egymást? Hogy kit kell bekebelezni, és kivel kell összekapaszkodni?

A hiádoknak határozott körvonaluk van? A testükből kiválasztott folyadék (morény-éltető erő) milyen színű? Amilyen maga a hiád is? Milyen formában hull(?) alá ez a folyadék? A morényok hogyan hasznosítják?

A külyantok képesek kommunikálni egymással? Átadni a tudásukat, tapasztalataikat egymásnak?

Kosina Zoltán 2009.05.26. 23:17:59

Mivel a külyantokat az isteneik utasítgatják, szükségtelen, hogy megkülönböztessék egymást. A morényokhoz hasonló érzékeik nincsenek, de mégis érzik egymást, tudják hogy hol van a barát, és hol az ellenség, hogy merre kell kart növeszteniük, hogy oldalba támadhassák áldozatukat.

A hiádokat legkönnyebben színes felhőkként lehet elképzelni, és a körvonalaik is csak annyira határozottak, mint a felhőknek. Messziről éles kontúrok szegélyezik őket, közelről viszont azt sem lehet megmondani, hol kezdődik a testük. A folyadék - melyre később még igen részletesen kitérek - többnyire a hiádhoz hasonló színű csak úgy, mint ahogy a hiád színe is közel áll istenének színéhez. A földre pedig egyszerű eső formájában hull, és ha a morényok megisszák, a részükké válik, így erősítve őket.

A külyantok bár gondolkodó lények, mindössze igen rövid memóriával rendelkeznek, így szó szerinti tapasztalatokra sem tehetnek szert. Gyűlölik ellenségüket, szeretik társaikat, lenézik gyengébb fajtársaikat, félik erősebb testvéreiket. Egymással való kommunikációjuk is a lehető legegyszerűbb, csupán az alapvető harci utasításokra korlátozódik. Ők ugyanis csupán együgyű bábok az istenük kezében.
süti beállítások módosítása