Az utolsó létsík

Ez az elektronikus napló az általam készített szerepjáték világának nyílt leírása, melyet bárki bátran véleményezhet, vagy saját ötletekkel egészíthet ki. Minden komoly érdeklődőt szívesen látok!

Hozzászólások

  • Kosina Zoltán: Én valahogy így vázoltam fel ezt a fajt pár évvel ezelőtt: img0.tar.hu/gubancvilag/img/36218229.jp... (2010.10.16. 20:53) Kizarák
  • Kosina Zoltán: A kevésbé taktikus üptiátok morényai kőből, azaz a jenyádok testéből, míg a bölcsebbek eleven razá... (2010.10.16. 20:50) Épületek
  • Kosina Zoltán: A razágok faját inkább alfajokra bonthatjuk ezek alapján a különbségek alapján, vagy nagyon szélső... (2010.10.16. 20:01) Kámok
  • Kosina Zoltán: Az Alkotó nem az egész világot teremtette, hiszen Gubancvilág a végtelen számú párhuzamos létsík u... (2010.10.16. 19:53) Az alkotás napja
  • Kosina Zoltán: A félelem valóban képes valós lényeket teremteni. Szóval jobb, ha nem hallucinálsz. Ha pedig attól... (2010.10.16. 18:54) Kísértetek
  • Kosina Zoltán: Pontosan, olyan, mint egy mentés, vagy inkább egy előre elkészített program, mert tulajdonképpen a... (2010.10.16. 18:52) Halál
  • Ithor: Írtad, hogy razágok közt is van többféle, olyan amelyik sok gyümölcsöt terem, a másik kevesebbet. ... (2010.10.16. 18:43) Kámok
  • Kosina Zoltán: A tudáskövet legegyszerűbben könyvként lehet felfogni. Aki rengeteg könyvet felhalmoz, rengeteg tu... (2010.10.16. 18:41) Mágia a gyakorlatban
  • Ithor: Tehát a világot az Alkotó teremtette, a morényok pedig az üptiátokat. Az alkotó mit is teremtett t... (2010.10.16. 18:40) Az alkotás napja
  • Kosina Zoltán: A bömöldök védekezésre alkalmasak leginkább, főleg, hogy a tájoszokhoz, vagy hinéliákhoz hasonlóan... (2010.10.16. 18:32) Bömöldök
  • Utolsó 20

Jenyádok

Kosina Zoltán 2009.05.27. 10:32

A jenyádok Gubancvilág leggigászibb teremtményei. Morényok millióit hordozzák a hátukon, kik közül a legtöbben talán egész életükben nem is jutnak el más jenyádokra, saját otthonokun kívül. Gerincérc tartotta karjaik olyan vastagok, hogy egy átlagos morénynak százszor is nyugovóra kell térnie, mire körbeér rajta. Testük felszínén hemzsegnek gyimerlúroktól zsúfolt földek, az ércekben gazdag hegyek, a vízi morényokkal teli tengerek, de akad rajtuk kietlen sivatag, örök sötétségbe borult senki földje, és fagyos hómező is. Ők azonban mindezekkel mit sem törődnek, hiszen létük egyetlen célja ellenségeik bekebelezése.

Az egymásnak feszülő jenyádok csatája morény ésszel majdhogynem felfoghatatlan méreteket ölt. Mikor a két ellenséges jenyád méltóságteljes lassúsággal karokat kezd el növeszteni a másik irányába, hogy körülfonva azt felülkerekedhessen rajta, a morényok csak azt érzékelik, hogy a föld mélyéről sosem látott kőzetek törnek fel, és ott ahol addig síkság volt, egy hegy növekszik egyre nagyobbra és nagyobbra. Aztán mikor a hegy már olyan terebélyes, mint a kar, melyen nyugszik, tovább már nem szélesedik, de magasodik, míg el nem éri ellenségét. Innentől kezdve már nem csupán egy felszíni képződmény, hanem a jenyád egy újonnan növesztett karja.

Mikor a kar eléri ellenségét, minden mi kettőjük között reked, rögtön megszűnik létezni. A támadó kar végének teljes felületével ráomlik ellenségére, lassan beborítja felszínét, körülöleli azt, és végképp a magáévá teszi. Az áldozat testébe beékelődik a támadó, így az két részre osztódik, melyből a kisebb már előre tudja, hatalmas támadója bekebelezi, még mielőtt bármit is tehetne. Lakóit élve temeti el támadója testének fékezhetetlen árja, megtört elméjét pedig örökre felemészti az ellenséges tudat.

Címkék: külyant jenyád morény gerincérc

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gubancvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr691146414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ithor 2010.10.15. 22:48:18

Azt írtad, hogy egy kar olyan vastag, hogy százszor is nyugovóra kell térnie egy morénynak mire körbeér rajta. Szándékosan nem használtad a nappal, éjszaka, nap kifejezéseket? Van nap, hold vagy valami ilyesmi?
A Hiádok című bejegyzésben írtad, hogy a fagyos semmiben lebegnek. Ezek szerint a jenyádok is a fagyos semmiben vannak. Ők lebegnek vagy úsznak valami végtelen óceánban? A "semmi" légüres teret vagy levegőt jelent? A morényok és gimerlúrok gondolom igényelnek oxigént, bár az is lehet, hogy a Jenyádok körül van csak levegő, ahogy a bolygónk körül is van, a bolygók közti térben meg nincs. A jenyádok termelnek hőt, vagy a fagyos semmi a morényokat is érinti?

Ithor 2010.10.15. 22:49:51

Most már fel se merem tenni a többi kérdésem, úgy elszégyelltem magam hogy ilyen apróságokkal nyaggatlak, sajnálom :(

Kosina Zoltán 2010.10.16. 00:06:19

Nap, hold, éj, nappal valóban nincsenek, hiszen egyszerre több csillagszemcse, azaz üptiát is fenn lehet az égen, melyek mozgási pályájára minden mondható, csak az nem, hogy szabályos. Így nem sok értelme lenne napokat definiálni, melyek kezdete egy üptiát felbukkanásától, vége pedig ugyanazon üptiát eltűnéséig tartana. Ezeket inkább koroknak nevezik az utolsó létsíkon, melyeket az adott üptiáthoz tartozó vallásban foglalt névvel illetnek. Idő mérésére viszont teljes mértékben alkalmatlanok.
A fagyos semmi óceánja valóban egy űrszerű valami, melyet már nem melegít az üptiátok által felmelegített jenyádok sugározta hő.
A morényok kérdése pedig még bonyolultabb. Az alap az az, hogy a morényok bár többnyire hús-vér élőlények, nem igényelnek rövid távon sem levegőt, mely frissíti a vérüket, ezáltal serkentve gondolkodásukat, sem vizet, vagy egyéb tápanyagokat, melyből testüket regenerálhatják. Ezek az entitások ugyanis az utolsó létsíkon mind több-kevesebb önálló tudattal bírnak, és voltaképpen szimbiózisban élnek a morényokkal az azok által irányított üptiátok révén. Praktikusan, egy morény sem fulladhat "vízbe" saját üptiátjának földjén, a tájosz ugyanis inkább fogja elősegíteni sebei gyógyulását, és partra úsztatja, hogy folytathassa a szent háborút. Ha viszont ellenséges területre keveredik, nem csak a savóceánként támadó tájoszba fulladástól kell tartania, ott még a szelet megtestesítő hinéliák is ellene fordulnak, és mérges gázokként marják szét testét belülről.
Maga a világ tehát inkább hasonlít a mitológiai világképre, ahol a levegő, a gravitáció, és egyéb nem túl egyszerűen megfogható, elképzelhető dolgok nem egészen úgy vannak jelen a világban, ahogy azt ma, természettudományos világképünkben leírjuk.

Kosina Zoltán 2010.10.16. 00:08:46

Épp a kérdéseid azok, melyek éltetik ezt a blogot, és előbbre viszik az utolsó létsík leírását, és ezáltal létét is. Szóval csak hajrá!

Ithor 2010.10.16. 09:34:38

Azt mondod, a morényok nem igényelnek táplálékot rövid távon. Ezt hogy érted? Mármint ezt a rövid távot. Én azt hittem, a morényok egymást, és gyimerlúrokat esznek, vagy erre csak akkor van szükségük ha erősödni akarnak? Ha nem esznek, isznak semmit, akkor elvegetálnak egy darabig?
Az idő mérése hogy történik akkor? Milyenek a fényviszonyok? Feltételezem, néhány üptiát mindig van az égen, ergo sosincs teljesen sötét.
Az általad említett kor meghatározás, gondolom nem összeegyeztethető az általunk használt kor fogalmával, amit több ezer vagy több száz év összefoglalására használunk

Kosina Zoltán 2010.10.16. 11:34:54

A morényokat képzeld el úgy, mint félisteneket, halhatatlanokat, mitológiai hősöket, vagy mint biogépeket. Nem öregszenek, nem halnak meg végelgyengülésben, csupán megölni lehet őket, és azt sem túl egyszerű módon. Egy fejlevágás például nagyon gyakran nem jelenti egy morény végét, főleg, ha elég tapasztalt már az a morény az őt körülvevő világgal kapcsolatban. Táplálék nélkül nem gyógyulnak, és idővel lelassulnak, de nem halnak meg. Itt persze ismét az "idővel" jelzőt használom, nem véletlenül. Az utolsó létsík az elemi káosz világa, szinte lehetetlen találni benne bármilyen rendet, rendszert, ciklikusságot, így a megszokott mércéinket sem alkalmazhatjuk rá. Ez gyakorlatilag a ti próbatételetek, fantáziátok megmérettetése, hogy hogyan vagytok képesek rendet teremteni ebben a káoszban. Kitartóan kutatjátok majd e világ történéseit, és nem kis erőfeszítéssel bevezetitek saját mértékegységeiteket, vagy egyszerűen csak úsztok az árral, zseni módján átlátva a káoszt? Ez csak rajtatok áll, de elárulom, egyik sem lesz egyszerű.
A fényviszonyokról pedig annyit, hogy általában tényleg szokott lenni egy-két üptiát az égen, ám a Gubancvilág végtelen kuszaságában nem ritka az időlegesen sötétségbe boruló, vagy épp örökké sötét senki földje sem.

Ithor 2010.10.16. 17:44:01

A jenyádok milyen gyorsan növesztik a karjaikat? Azt írtad "méltóságteljes lassúsággal". Ez egy morénynak mit jelent? Van ideje távolabb kerülni mikor észreveszi, hogy kezd kitüremkedni a föld a talpa alatt, vagy ilyenkor már csak arra van idő, hogy keresztet vessen földi fogalmakkal élve?

Kosina Zoltán 2010.10.16. 18:21:18

Leginkább egy vulkánkitöréshez, vagy egy méretesebb lavinához tudnám hasonlítani. A gyorsabb morényok elmenekülhetnek, a lassabbak odavesznek.
süti beállítások módosítása